Wij waren er al diverse keren op attent gemaakt hoe verrijkend een Alpha-cursus kan zijn tot versterking en verdieping van je geloof. Maar hoe gaat het vaak? Je zegt dat je er over zal nadenken en je gaat toch al naar de kerk? Maar op een gegeven moment hebben we de knoop toch doorgehakt en hebben wij ons opgegeven.


Je gaat er de eerste keer heen met de gedachte: "Wat zal ik hier vinden?" en "Vind ik het wat?". Na de kennismaking met de leiding en de cursisten was de warmte en belangstelling van het Alpha-team het eerste dat ons opviel. Het is een cursus van tien weken over alles wat je in het geloof bezig kan houden (of kan benauwen). Er zijn mensen van jong tot oud en van aarzelend tot diep gelovig. Maar wat opviel was dat iedereen in zijn waarde werd gelaten.


"Je moet je in Hem verdiepen en met Hem praten."


Hoe verder de weken vorderden, hoe meer wij tot het besef kwamen dat als je niet oppast, je je geloof in God als iets gaat beschouwen dat alleen bij de opvoeding hoort. Langzaam kwamen we erachter dat, als je werkelijk een relatie met God wilt hebben, je er wel iets voor moet doen. Je moet je in Hem verdiepen en met Hem praten in gebed. Dat kan soms best moeilijk zijn.


Hoe verder de cursus vorderde, hoe meer wij merkten dat het ons steeds dieper begon te raken. We voelden onze liefde tot God groeien en voor Zijn zoon Jezus die vrijwillig de dood inging voor onze zonden. Wat een liefde! Het Alpha-weekend (in een klooster in Den Haag) stond volledig in het teken van wat de Heilige Geest met en voor ons kan doen. Het is heel moeilijk te omschrijven wat er gebeurde in dat weekend. Wij kwamen er anders vandaan dan dat we erheen gingen. Er was geen bliksemflits die ons trof, maar een verlangen om dichter bij God te leven. Dit nam steeds verdere vormen aan en dat kon alleen maar door de werking van de Heilige Geest.


"Het is heel moeilijk te omschrijven wat er gebeurde in dat weekend."


De resterende weken van de Alpha-cursus hadden wij het idee dat velen geraakt waren en er steeds vertrouwelijker gesprekken plaatsvonden. Wat je er ook van leert, is hoe je elkaar in liefde en respect kunt opbeuren op de momenten dat je aarzelt of twijfelt. Maar je gaat bovenal beseffen hoe eindeloos Gods liefde voor ons is. Wat er ook is gebeurd of nu nog plaatsvindt, je mag weten dat God op de uitkijk staat en onnoemelijk blij is als je weer naar Hem terugkeert.


Het heeft ons verrijkt en gesterkt. Het lied 'Herstel mijn eerste liefde' van Marcel en Lydia Zimmer verwoordt ons geloof. Hoe het was en hoe het aan het worden is:


Herstel mijn eerste liefde,
die ik ooit had voor U.
Want ik wil van U houden,
nog zoveel meer dan nu.

Mijn hart moet weer gaan branden, zoals het heeft gedaan.
Vol vuur en vol van passie, die nooit meer weg zal gaan.
De drukte van het leven, trok mij met zich mee.
De liefde die vervaagde, de passie die verdween.
lk was U niet vergeten, maar nam de tijd niet meer.
Om in Uw woord te lezen, bij U te zijn o Heer.


Zo was het ook in ons leven gegaan. Maar door de Alpha-cursus is er weer bloei in gekomen."


Hans en Adrie van Delft
Rijnsburg