Silvia:
“Ik kom uit een christelijk Rijnsburgs gezin. Als jong meisje van een jaar of elf-twaalf, hielp ik in het Evangelisatie-team op de camping. Mijn zussen waren daar ook. En ook later heb ik daar in het E-team gedraaid: kinderwerk, kerkdiensten. Je ging dan de campinggasten langs om ze over God te vertellen. Ik was dus best betrokken.


Toch vond ik het heel moeilijk om de bijbel te lezen en er mee bezig te zijn. Ik wilde gewoon meer over het geloof weten. Cora en Arie Ravensbergen hebben me toen aangeraden om naar de Alpha te gaan. Ik was toen een jaar of 25. Het klonk goed, dus dat heb ik maar gedaan. Het was toen op het zoldertje in de Langevaart. Ik was één van de eerste Alpha-cursisten in Rijnsburg. Ik had geen idee wat ik moest verwachten. Vond het best moeilijk, hoe het in het begin werd gegeven. Je werd echt met je neus in de bijbel gezet; dat kende ik van huis uit niet. Later, toen ik wat ouder was, heb ik de cursus nog een keer gedaan. Toen ging ik de dingen meer begrijpen, het heeft me echt heel goed gedaan.

Alpha bracht me rust. Ik werd meer open naar God. God heeft mij heel veel liefde gegeven. Ik heb dat echt mogen ervaren in een moeilijke periode waar ik doorheen moest. Ik heb de bijbel wel eens aan de kant gegooid, maar heb hem toch ook weer gepakt. God laat me niet vallen, laat me niet los. Nooit. Ik vond de Alpha mooi, maar ook moeilijk. Reden om hem nóg een keer te doen. Samen met Michael, nu mijn man.“

Michael:
“Ik ben gelovig opgevoed, Nieuw Apostolisch. Vóórdat ik mijn vrouw echt leerde kennen was ik al een jaar of 10 niet meer in de kerk geweest. Eerder ging ik altijd met mijn vader. Door een zeer ingrijpende gebeurtenis kon hij psychisch geen grote groepen mensen meer aan. En alleen ga je niet zo snel. Silvia vertelde me hoe de Alpha ongeveer in elkaar zat en toen zijn we samen gegaan. Zij wilde graag nog een keer, en het leek mij leuk om te doen. Misschien was dit wel de manier om God weer terug vinden, want dat wilde ik graag.

Ik heb de Alpha als heel prettig ervaren. Een heel leuke, goede ervaring. Ik heb hem twee jaar achter elkaar gevolgd. De eerste keer met Silvia en de tweede keer alleen. De eerste keer kon ik niet bij het weekend zijn en dat wilde ik ook meemaken. Direct het jaar er na was ik er weer bij. Alpha heeft ons samen heel veel gebracht. De ‘gewone’ Alpha is niet de enige cursus die we samen hebben gedaan. We volgden ook de pre-Marriage en de Marriage-course. We zijn trouwe klanten.”

Nu, jaren na de Alpha: “Intussen zijn we 7 jaar getrouwd. We wonen in Leiden, maar zijn kerkelijk betrokken bij Rijnsburg. We vonden in Leiden niet echt een gemeente waar we ons thuis voelden. We zijn ook beiden kerkelijk ingeschreven in Rijnsburg. We bezoeken de Rijnsburgse kerkdiensten en draaien de crèche in de Immanuëlkerk.

Alpha, heeft ons heel goed gedaan. En die weekenden! Dat is gaaf, echt heel gaaf. Zo gaaf, we stonden allemaal te huilen, de Heilige Geest kwam echt naar binnen. Wij zouden het zo weer doen.”

Silvia en Michael Postma
Leiden