In 2014 heb ik uit nieuwsgierigheid meegedaan aan de ochtend-Alpha. Ik was nieuwsgierig, want ik had er veel over gehoord en gelezen. Ik vroeg mezelf af wat er besproken zou gaan worden en dus besloot ik om naar de Alpha-dienst te gaan. Daar werd onder andere het nummer ‘Bridge over Troubled Water’ van Simon & Garfunkel gezongen. Dat was voor mij een heel speciaal nummer. Ik wist toen dat het goed was om de cursus te gaan doen.

De eerste woensdagmorgen was voor mij wel spannend. Hoe zal het allemaal gaan? Ik trof een gezellige zaal aan met feestelijk gedekte tafels. Het ontbijt was heerlijk en door dit alles was eigenlijk meteen het ijs gebroken. Ik ontmoette er een aantal dames die ik kende. Na het ontbijt werden wij in kleine groepjes verdeeld. Toen bleek dat zij in dezelfde gespreksgroep als ik waren ingedeeld. Dat vond ik heel bijzonder. Wij werkten met een boekje met daarin allerlei onderwerpen waar je normaal gesproken niet snel over praat. De inleiders gingen dieper op de onderwerpen in. Daardoor was er veel te bespreken en later voor thuis veel stof tot nadenken.

Als je me vraagt "Wat heb jij aan de Alpha-cursus gehad?", dan zeg ik 'het geloof is meer voor mij gaan leven'. Ik ben opgegroeid in Utrecht. Daar is het kerkelijk leven heel anders dan in Rijnsburg. Een grote stad is meer een doorgangshuis: mensen komen en gaan. Ook de diensten zijn per kerk verschillend. Met een groep jongeren trokken wij door de hele stad om jeugddiensten bij te wonen. Toen ik in Rijnsburg ging wonen viel het mij op dat het hier heel anders was. Families wonen hier al generaties lang. Er zijn mannen- en vrouwenverenigingen en de diensten zijn over het algemeen confessioneel. Ik ging meewerken aan de zondagsschool; ik ben van beroep kleuterjuf. De bijbelse verhalen zijn voor mij heel bekend. Ik vertelde daar veel over.’

Ik ging ook mee met het Alpha-weekend in ’s Gravenzande. Daar zag ik wel tegenop. Maar ik heb er geen spijt van. Het was heerlijk om met de hele groep bezig te zijn. Ook vond ik het leuk om dat met jong en oud mee te maken.

Het is nu een paar jaar later. Ik kan nu zeggen 'ik ben dieper gaan geloven'. Ik ben meer in de bijbel gaan lezen. Ik heb een andere kijk op bijbelteksten en op de achtergronden van de bijbel gekregen. Verschillende begrippen zijn veel duidelijker geworden. Daardoor begrijp ik de preken beter. En ik heb er ook leuke contacten aan over gehouden!

Inge Slingerland
Rijnsburg