Op het honden-uitlaatveld hoorde ik over Alpha praten. Wat me opviel waren de blijde gezichten van de mensen terwijl er over gepraat werd. Dat wilde ook, die blijheid, en dus ging ik met Marion mee om zo'n cursus mee te maken.

Ik was heel benieuwd wat het me zou brengen. Van de bijbel wist ik niets af, alleen het verhaal van de leeuwenkuil.


"Van de bijbel wist ik niets af."


Op wonderlijke wijze kreeg ik ooit -ik was 9 jaar- een bijbel in handen toen wij naar een Japans gevangenkamp op Java, Nederlands Indië werden getransporteerd. In de Tweede Wereldoorlog zat ik niet in Holland maar in Indië. Elke middag tijdens rustuur, als er geen corvee was, las ik dan van de leeuwenkuil of een ander verhaal. Na de bevrijding zag ik vliegtuigen voedsel-pakketten droppen en ben ik dat bijbeltje kwijtgeraakt, omdat we onverwachts in de nacht zonder bagage in vrachtwagens naar het dichtstbijzijnde station werden gebracht om per trein naar Batavia (nu Jakarta) te worden vervoerd.


Mijn ervaring met Alpha? Het was even wennen, maar de cursus vond ik fantastisch! De blijheid die er steeds was voelde aan als een warme mantel. De onderwerpen, die ter sprake kwamen, vond ik boeiend en de gesprekken daarna heel waardevol. Ik zat tussen gelovige mensen en ik geloofde ook, maar anders dan de anderen. Ik wilde spiritueel geloven, dat brengt me het dichtste bij God (dat voelde ik zo), maar van de bijbel wist ik niets af. Ik heb moeite met bijbel lezen. Gaande de cursus krijg je meer inzicht en het weekend in het klooster in Den Haag was super. Het ontbijten met elkaar vond ik hartverwarmend alsof ik "thuiskwam". Ik kijk op de cursus terug met een blij hart en wilde meer weten. Ik heb me dan ook aangemeld bij de vervolg Alpha, de Beta en de Groeigroep.


"De cursus vond ik fantastisch!"


De Alpha voelt als een "thuis, een grote familie" en heb er goede vrienden aan overgehouden. Af en toe ga ik naar de Boeketdienst, die ik fijn vind. Maar het belangrijkste is dat mijn geloof grond heeft gekregen! Ja, ik voel nu ook die blijheid en praat graag over "geloven". Hoewel mijn vader me destijds adviseerde nooit over geloof of politiek te praten, want daar kwam ruzie van. Nu, ik krijg er geen ruzie over want het is immers fijn om naar elkaar te luisteren en te horen wat anderen te vertellen hebben. Of ik veranderd ben? Wel, ik heb veel meer rust in mijn hart en ik voel me heerlijk blij.


Aggie Engelkamp
Rijnsburg